2013. november 11., hétfő

Hétindító

"Egyszerre fönn az égen zaj rikolt,
lármázva egy vadlúd-csapat tűnik fel."
/Guy de Maupassant: A vadludak, ford. Kosztolányi Dezső/


Őszi hangulatjavító és egy kis elmélkedés:

MIRE TANÍTANAK A VADLUDAK?

(tények, amelyeknek talán nem vagyunk tudatában)(Angeles Arrien nyomán)


1. tény

Minden egyes madár szárnycsapása a következő madár számára olyan légmozgást teremt, amely emelő hatású.
A "V" alakban való repülés az egyedül való repüléshez képest a csapat repülési kapacitását 71 %-kal növeli.
Tanulság: azok az emberek, akik egy irányban haladnak és az együttlét érzését osztják meg egymással, gyorsabban és könnyebben jutnak el céljaikhoz, mivel egymás "emelő" hatását használják.

2. tény

Ha egy vadlúd kiesik a csapatból, azonnal megérzi a légellenállást és gyorsan visszatér a helyére, hogy újra támaszkodhasson a többiek szárnycsapásának erejére.
Tanulság: ha csak annyira vagyunk értelmesek, mint a vadludak, együtt maradunk a csapattal, azokkal, akik tudják, merre megyünk, elfogadjuk a segítségüket és magunk is segítséget adunk másoknak.


3. tény

Ha a vezérlúd elfárad, hátramegy és egy másik lúd veszi át a helyét az élen.
Tanulság: kifizetődő a nehéz feladatokban váltani és megosztani a vezetést. Az emberek, akár a ludak, erősen függenek egymás készségeitől és képességeitől, és külön-külön birtokosai tehetségnek, erőnek, amit a bennszülött kultúrák úgy neveznek: jó, igaz és szép.


4. tény

A vadludak a csapatban hangos gágogással bátorítják az elől haladókat a sebesség fenntartására.
Tanulság: biztosnak kell lennünk abban, hogy a gágogás ott hátul bátorítás és nem valami más. Ahol a különleges teljesítményt jutalmazzák, a produkció sokkal magasabb. A gágogás minősége adja a bátrak erejét, hogy szívvel-lélekkel kiálljanak valami mellett.

5. tény

Ha egy ludat lelőnek, vagy beteg, vagy sebesült, ketten kiválnak a csapatból, hogy kövessék és segítsenek, ha lehet. Addig maradnak mellette, amíg újra repülni képes, vagy elpusztul. Azután visszatérnek a csapatukhoz, vagy egy másikhoz.
Tanulság: ha legalább annyi jó érzés van bennünk, mint a ludakban, kitartunk egymás mellett, nemcsak akkor, amikor erősek vagyunk, hanem a nehéz időkben is.


Csak a Márton-nap kedvéért :)








Képek: tumblr.com, deviantart.com google.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése